Звезды

Заняла место Машерова, танцевала с Гагариным и победила в опросе ЦК КПБ: читаем воспоминания легендарного диктора Зинаиды Бондаренко

Книга воспоминаний Зинаиды Александровны называется «Мой шлях да Беларусі». В ней не только страницы биографии Бондаренко, но и рассказы о десятках интересных встреч. «Комсомолка» полистала новинку
Книга "Мой шлях да Беларусі" соткана из воспоминаний звезды белорусского ТВ. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Книга "Мой шлях да Беларусі" соткана из воспоминаний звезды белорусского ТВ. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Зинаида Бондаренко немало рассказывает в книге, автором идеи которой стал известный журналист Александр Томкович, о том, как сложилось ее отношение к белорусскости. Переломной телезвезда называет съемку в Москве ко Дню Советской Конституции в 1979-м. Там Бондаренко и дикторы из других советских республик читали стихи национальных авторов в переводе на русский - и иногда перевод был не слишком удачным. «Мне выпаў верш Петруся Броўкі ў перакладзе Якава Хелемскага. Калі сказаць вельмі мякка, была не ў захапленні ад таго, што трэба было агучыць», - признается диктор.

Зинаида Александровна предложила музредактору программы Нонне Носиловской заменить строки Бровки на стихи поэтессы Нелли Тулуповой. И прочесть их по-белорусски: «Спачатку яна адмаўляла, аргументуючы тым, што ніхто не зразумее беларускай мовы. Я адказала, што яна нават не ўяўляе, якія там прыгожыя і зразумелыя словы. Нона Данілаўна нечакана пагадзілася паслухаць. Пры гэтым папярэдзіла, што, калі тэкст не будзе зразумелым, мне давядзецца чытаць пераклад верша Броўкі». Но, вспоминает Бондаренко, в итоге редактор сказала: «Слушай, так понравилось, что вся аппаратная рыдала. Давай – читай!».

Правда, было и продолжение истории. «Калі на наступны год мяне запрасілі зноў, Нона Насілоўская сустрэла словамі: «Конечно, ты смотрелась лучше всех, но мне не только объявили выговор, а лишили премии и вообще хотели уволить с работы. Спрашивали, почему ваша республика отличается от всех остальных?».

Тем не менее, теледива признается: «Каб не было таго запісу, магла б і не абраць беларушчыну».

Знаменитые дикторы БТ в гостях у Зинаиды Бондаренко: Элеонора Давыдовская, Татьяна Матюшенко, Галина Рудакова, Валентин Аксентюк. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Знаменитые дикторы БТ в гостях у Зинаиды Бондаренко: Элеонора Давыдовская, Татьяна Матюшенко, Галина Рудакова, Валентин Аксентюк. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

«Брэжнева падымалі і літаральна неслі да выхаду»

Немало Бондаренко рассказывает и об эпизодах, связанных с первыми лицами Беларуси и СССР. Так, на одном из праздничных шествий ко Дню Победы во время интервью с ветераном подбежал сотрудник КГБ.

«Закрычаў, каб хутчэй прыбіралі камеры, бо калона ўжо прайшла мост. Машэраў павінен быў стаць у самым цэнтры - гэта значыць, на нашае месца. Мой суразмоўца раптам рашуча мяне спыніў: «Зіна, стой! Сёння - наш дзень!» Як яго ні пераконвала, не атрымалася. Машэраву прыйшлося стаць побач са мной. Мы абмяняліся віншаваннямі. Той момант трапіў на фота, якое мне пазней прынеслі з ЦК Кампартыі Беларусі, але Машэрава адрэзалі. На фота засталіся толькі яго рукі».

Та самая трансляция с площади Победы, где Зинаида Бондаренко оказалась рядом с Петром Машеровым, но на снимке (справа) от главы БССР в ЦК КПБ оставили только руки. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Та самая трансляция с площади Победы, где Зинаида Бондаренко оказалась рядом с Петром Машеровым, но на снимке (справа) от главы БССР в ЦК КПБ оставили только руки. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Когда Брежнев в 1978-м приехал в Минск вручать Звезду «Города-героя» столице БССР, концерт в Оперном театре требовалось завершить к 21.00. Говорили, все дело во времени действия препаратов, которые принимал Брежнев.

«Леаніда Ільіча пасадзілі не як звычайна пасярэдзіне шостага рада, дзе атачэнне і ахоўнікі рабілі пэўны квадрат, а з краю, бліжэй да выхаду. Канцэрт спакойна ідзе. Бліжэй да абазначанага часу бачу, што вакол Брэжнева пачалася мітусня. Праз некалькі хвілін выходжу аб’яўляць наступны нумар і раптам назіраю, як яго падымаюць і літаральна нясуць да выхаду», - вспоминает Зинаида Александровна. И лишь только она представила детский ансамбль «Ровесник» и сделала шаг от микрофона, перед ней и детьми опустили занавес - так концерт и окончился.

Вспоминает Зинаида Александровна и встречи с Александром Лукашенко. Например, в 1996-м - во время первых «Дажынак» в Столине, где президент сказал со сцены: «Я хачу, каб сёння вы былі такімі ж прыгожымі, як гэта дзяўчына…» «Я рассмяялася («дзяўчыне» ўжо споўнілася 57 гадоў!) і шапнула на вуха яму падзяку за тое, што бабулю ператварыў у дзяўчыну», - пишет Бондаренко.

А позже, во время визита президента на Белтелерадиокомпанию, Зинаиде Бондаренко предложили выступить - диктор была председателем женского совета. «Мне далі слова самай апошняй. Я расказала пра сапраўдныя праблемы - маленькія заробкі і пенсіі, скарачэнні за два-тры гады да пенсійнага ўзросту, цяжкія для жанчын умовы работы. Вядома, гаварыла на беларускай мове.

Пры канцы сустрэчы слова зноў узяў Аляксандр Рыгоравіч. Ён пачаў з майго выступу: «Вот тут выступала Зина. Как всегда, говорила на беларускай мове. Этим она создает себе имидж. За это ее любит народ. И это правильно». Ён зрабіў паўзу і раптам: «А что вы ко мне привязались с этой мовай? Если вам так нравится, найму себе… пусть пишут, а я буду говорить вам по-белорусски».

І паглядзеў мне ў вочы. Адказала: «А чаму б і не, Аляксандр Рыгоравіч! Мова ж наша, родная».

…Зинаида Александровна пишет, что спустя несколько месяцев после встречи ее уволили, расформировали и дикторскую группу, которую она возглавляла.

Одна из описанных в книге встреч с Александром Лукашенко состоялась на первых «Дажынках» в Столине. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Одна из описанных в книге встреч с Александром Лукашенко состоялась на первых «Дажынках» в Столине. Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Вуячич защитил от Кобзона: «Не трожь, Ёся. Это моя женщина»

Зинаида Бондаренко вспоминает в книге и встречи со знаменитостями. Так, во время одной из учеб дикторов в Москве была возможность организовать встречу с первым космонавтом Юрием Гагариным. Белоруске предложили с руководителем курсов съездить для переговоров в Общество советско-кубинской дружбы, которое Юрий Алексеевич возглавлял. Там состоялся концерт, а потом банкет.

«Гагарын быў заўзятым паляўнічым, таму, калі пачуў маё запрашэнне прыехаць у Беларусь і наведаць Белавежскую пушчу, вельмі ўзрадаваўся. І нават па-добраму ўсхваляваўся. Мы танчылі не адзін танец. Я была на даволі высокіх абцасах, таму Гагарын падаваўся значна ніжэй ростам, але яго гэта ні на хвіліну не засмуціла. Абаяння, вабнасці - мора! Асабліва калі ўсміхаўся.

У Беларусь ён так і не патрапіў… Не патрапіў Юрый Аляксеевіч і да нас, хаця просьбу прыехаць на нашы курсы сустрэў вельмі пазітыўна і даў адпаведнае абяцанне. Асабліва ўразіўся магчымасці ўбачыць 15 прыгажунь з усіх рэспублік. […] Аказваецца, перад тым, як ехаць да нас, Гагарын завітаў на ткацкую фабрыку, дзе яго таксама чакалі. Улічваючы, што такія сустрэчы заўсёды заканчваліся гарачымі пачастункамі, Юрый Аляксеевіч даехаць да нас быў ужо не ў стане».

А вот история, связанная с Кобзоном: «З-за кулісаў на другім баку бачу Іосіфа Кабзона. Павіталіся здалёк, памахалі адзін аднаму, бачу - бяжыць на гэты бок. Непрыемна здрыганулася, ведала яго заляцанні да нашых салістак. Падрыхтавалася адбіваць атаку. Адначасова бачу - з гэтага боку ўжо рыхтуецца да выхаду народны артыст БССР Віктар Вуячыч. Ён імгненна вылічыў сітуацыю і, як толькі падляцеў Кабзон, стаў паміж намі: «Не трожь, Ёся. Это моя женщина». Як я была нечакана ўражаная і ўдзячная Віктару Лук’янавічу». А вот другой случай с Кобзоном: «Аднойчы абвясціла Яраслава Еўдакімава і стаю за кулісамі, слухаю. Раптам са спіны падышоў Іосіф Кабзон і, калі да яго павярнулася, сказаў: «Очень красивый голос, да и сам красавец. Но если надумает переехать в Москву - ничего не получится». - «А почему?» - «А потому, деточка, что здесь есть я».

Зинаида Бондаренко всегда в центре событий - и большие концерты вела, и встречалась с космонавтами (на фото - Петр Климук, Владимир Коваленок, Валентина Терешкова, а также глава Гостелерадио БССР, поэт Геннадий Буравкин). Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Зинаида Бондаренко всегда в центре событий - и большие концерты вела, и встречалась с космонавтами (на фото - Петр Климук, Владимир Коваленок, Валентина Терешкова, а также глава Гостелерадио БССР, поэт Геннадий Буравкин). Фото: Архив Зинаиды Бондаренко

Вспоминает Бондаренко, что концертные ставки дикторов и артистов были небольшими - от 6 руб. 50 коп. по третьей категории до 15 руб. по высшей за мероприятие. И рассказывает о ситуации с гастролировавшим в Минске Анатолием Папановым:

«Пасля запісу [на Беларускім ТБ] наша бухгалтэрыя павінна была разлічыцца з Анатолем Дзмітрыевічам, і я правяла яго туды. Калі яму выклалі ў акенца 12 рублёў 50 капеек (такая ў яго была канцэртная стаўка), ён не зразумеў, спытаў: «А што гэта такое?»... Ён нават не хацеў браць тыя грошы. Як магла, я супаковала Анатоля Дзмітрыевіча, але ўсё было дарэмна. Развіталіся мы ў ўжо ў іншым настроі. Пэўна, Масква ўсё ж знаходзіла больш спрыяльныя варыянты аплаты артыстам».

Зинаида Бондаренко рассказывает и о том, как в 1985-м стала народной артисткой БССР. Помогло, что концерт в рамках Дней культуры Украины вели ее коллеги-дикторы со званиями народных артистов УССР.

«Яны народныя, а я заслужаная. На тэлебачанне і ў ЦК КПБ пачаліся званкі і лісты: «Няўжо наша горшая?» Кажуць, гэта падтурхнула да адпаведнага рашэння. Чула, што, калі па кабінетах ЦК КПБ хадзіў адпаведны апытальны ліст (так рабілася даволі часта), усе без выключэнняў выказаліся за прысваенне мне звання «народная артыстка». Такой аднагалоснасці не было амаль ніколі»...

СПРАВКА «КП»

Зинаида БОНДАРЕНКО родилась в Минске в 1939-м. Занималась в театральной студии, окончила медучилище, филфак БГУ. С 1959-го - на Гомельской студии телевидения, через три года - в Минске на БТ. Работала диктором и руководителем дикторской группы. Народная артистка Беларуси. Вела знаковые программы БТ «Песню бярыце з сабою», «Калыханка», «Запрашаем на вячоркі», фестиваль «Чырвоныя гваздзікі», репортажи с демонстраций, правительственные концерты.

Автор благодарит журналиста Александра Томковича за помощь в подготовке материала.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

Легендарный теледиктор Зинаида Бондаренко: Однажды вела прямой эфир с плота посреди Свислочи

С золотым голосом страны, народной артисткой Зинаидой Бондаренко «Комсомолка» поговорила о том, почему на БТ сражались за право вести «Калыханку», как дикторов обвинили в распаде СССР и из-за чего знаменитость учится жить по-новому (читать далее)